”14 timmars arbetspass, inga raster, extremt låga löner, ingen semester, dåligt arbetsmiljö, hot och trakasserier från arbetsgivarens sida.“ Den 11 maj postades det första inlägget på kampanjsidan Solidaritet med städarbetarna på Facebook som startades för att visa att arbetarna inte står ensamma, att de har uppbackning och att det finns solidaritet.
Kasia Andrzejczak, Krzysztof Andrzejczak och Maciej Zaboronek reste till Sverige från Polen för att arbeta som städare på en gymanläggning i Kristinehamn. De anställdes av städföretaget ST24 Service AB som endast anställer migrantarbetare. När de tre arbetarna började ställa krav blev det avsked direkt.
Kraven som städarbetarna lade fram, och tog hjälp av Göteborgs LS, var höjning av lönen till en miniminivå i branschen, korrekta anställningsavtal och att företaget rättar de uppgifter de lämnat till skatteverket så att städarna kan betala korrekt skatt. Städföretaget vägrade komma till förhandlingsbordet trots att facket tydliggjort att de bryter mot lagen. Facket skickade en stämningsansökan till Arbetsdomstolen och då försökte arbetsköparen vräka Kasia och Krzysztof från deras boende. Det är arbetsköparen som ordnat deras boende, något som är vanligt när migrantarbetare anställs för att skapa en beroendeställning.
“Tanken på att chefen har extranycklar till lägenheten, och skulle kunna dyka upp här när som helst för att kräva att vi genast ska flytta ut har gjort oss ännu otryggare“, skriver Kasia i mitten av maj på kampanjsidan på Facebook. I samma inägg skriver hon att hon trivdes med sitt jobb som hon haft i över ett år, att det fanns ett bra samarbete med arbetsköparens kunder, de gymanläggningar där hon städade. Nedan följer mer information som delats på kampanjsidan Solidaritet med städarbetarna.
29 maj
”ST24 Service har ändrat sig och kommer till förhandlingen idag“. Men snart fick vi veta att facket bara hann lägga upp sina krav och så var förhandlingen framskjuten av arbetsköparen. En vecka senare när förhandlingen äntligen skulle bli av hände det igen, det blev framflyttat, utan ursäkt.
Daria Bogdanska, Malmö LS, startade kampanjen på Facebook och är även med och förhandlar tillsammans med arbetarna och Göteborg LS:
– Jag har aldrig varit med om liknande. Vissa arbetsköpare tror att de gör bra men sen kan de inte gå med på vissa saker som arbetaren kräver. De här är helt öppna med att vägra förhandla, ljuger och har ett ombud, som är en känd jurist, säger hon och tillägger att hon inte är van vid att de förekommer så mycket lögner som i fallet mot ST24 Service.
9 juni
Under de första förhandlingarna lade fackföreningen fram ett varsel om stridsåtgärder som trädde i kraft den 9 juni. ST24 Service största kund, gymkedjan STC, avslöjades offentligt. Allmänheten uppmanades att höra av sig till gymmen och berätta vad vi tycker om att den städfirma de anlitar inte respekterar de anställdas grundläggande rättigheter och vägrar ge dem rimliga villkor.
15 juni
Arbetsköparen kom till förhandling för att framföra att de inte går med på några krav och inte har något mer att framföra.
Ett evenemang marknadsfördes på Facebook-sidan:
”Informationsutdelning i solidaritet med städarbetarna (…) Kom och hjälp oss sprida informationsmaterialet om vår situation till STC:s kunder och förbipasserande!“
16 juni
Informationsspridning vid tre olika gymanläggningar i Göteborg. Bilder och text kring upplevelsen publicerades på Facebook:
”Idag kom vi tillbaka till de ställen som vi en gång städade. Vi genomförde en informationsutdelnings-aktion utanför tre STC-gym. Vi delade ut väldigt många flygblad och pratade med företagets kunder om våra villkor. Väldigt många av dem chockerades över att de som städar gymen inte har kollektivavtal. Vi fick väldigt många positiva kommentarer och många sa att de kommer höra av sig till gymmet, följa upp frågan och avsluta medlemskap hos STC om städarna inte kommer få schyssta villkor.“
29 juni
Informationsspridning igen, vid två olika gym i Göteborg.
30 juni
På kampanjsidan postades uppdateringar kring förhandlingarna och uppmaningar om hur vi kan hjälpa till för att stödja städarbetarna. ST24 Service säger sig inte vilja teckna kollektivavtal på grund av coronakrisen. Huvudkunden, gymkedjan STC, har dock haft öppet som vanligt och meddelat att deras anläggningar städas mer under rådande pandemi. Arbetsköparen påstod också att konkurs väntar dem om de tvingas teckna kollektivavtal. Förhandlingen slutade alltså oenigt men ett mejl från ST24 Service dök upp några dagar senare. Från inlägget på Facebook:
“I mejlet stod det att företaget har tecknat ett kollektivavtal. Vid närmare undersökning visade det sig att ST24 försökt gå med i arbetsgivarorganisationen Almega, men inte blivit godkänt. Detta betyder att de anställda inte omfattas av någon kollektivavtal. ST24 vill inte ge anställda sin rätt, och inte förbättra några villkor. Detta är oacceptabelt. Vår kampanj fortsätter tills företaget fattar det! Vi kräver rimliga villkor för alla städare på ST24 Service!“
DET SENASTE
Tvisten om förhandlingsvägran är i gång i Arbetsdomstolen. Göteborgs LS har stämt bolaget för brott mot föreningsrätten, ogiltiga avsked och en rad andra frågor. Totalt kräver LS över 1 200 000 i olika skadestånd.
Solveig Betnér
Informationsorganisatör