Tornväktaren får tillbaka jobbet efter beslut i Arbetsdomstolen!

Kulturförvaltningen i Ystads drifsektion - Fackförening av SAC

Pressmeddelande från Malmö LS 2020-08-19

Den långdragna konflikten mellan Kulturförvaltningen Ystads Driftsektion (KYDS) och Ystads kommun är slutligen avgjord, och domen faller till KYDS fördel.

Den 19 augusti meddelades domen i det uppmärksammade målet mellan Ystads Kommun och en fackförening som representerar Ystads tornväktare. Arbetsdomstolen ger facket rätt. Den avskedade tornväktaren får tillbaka jobbet och Ystads Kommun döms att betala
60 000 kr i skadestånd utöver rättegångskostnader och förlorad lön. Domen kan ha en påverkan på anställningsformen för flera arbetstagare.

– Jag är framför allt glad att få komma tillbaka till tornet och kunna fortsätta det fackliga arbetet med en tryggare anställning i ryggen. Skadeståndet känns mindre viktigt för mig, säger tornväktaren Ludvig Olsson.

Cim Sävel, Christopher Ståhl, Ludde Olsson, Frederick Batzler och John Nordmark, den 16 juni utanför Arbetsdomstolen då rättegången ägde rum mellan KYDS och Ystads kommun. Foto: Solveig Betnér.

Tornet i S:ta Maria kyrka, där tornväktarna arbetar, stängdes tillfälligt i December 2019 för reparation. Efter det slutade Ystads Kommun att betala ut lön till tornväktarna.

Ludvig Olsson hade då arbetat som tornväktare i över 3 år. Hans fackförening, KYDS, menade att han blivit felaktigt avskedad och stämde Ystads Kommun till Arbetsdomstolen. KYDS, Kulturförvaltningen i Ystads Driftsektion, är en lokal och självständig fackförening som är ansluten till SAC Syndikalisterna.

Ystads Kommun menar å sin sida att tornväktarna haft intermittenta anställningar, ofta kallat timanställningar, där de bokas för enstaka pass åt gången. De ska då inte ha avskedat tornväktaren, utan bara upphört att boka honom för fler pass.

– Det är inte lätt att få till förändringar på en arbetsplats där alla är timanställda och kan bli av med jobbet när som helst. Det var därför vi drog igång den här processen till att börja med, säger Ludvig Olsson.

Arbetsdomstolen slår fast att tornväktaren varit anställd tillsvidare och att Ystads Kommun därmed avskedat honom utan grund. Ystads Kommun ska ersätta tornväktaren för den lön han gått miste om samt betala ett allmänt skadestånd om 60 000 kr och stå för fackföreningens rättegångskostnader. Förutsatt att kommunen rättar sig efter domen kommer Ludvig återvända till det nu renoverade tornet i S:ta Maria Kyrka*.

Den nya domen är en av få som reglerar arbetsgivares användning av timanställningar. Flera som idag är timanställda kan visa sig ha rätt till tillsvidareanställning.

– Det här är en seger för alla timanställda, inte bara tornväktaren. Domen blir ett verktyg som facken kan använda för att säkra tillsvidareanställningar åt sina medlemmar, säger Frederick Batzler, SAC:s fackliga samordnare.

KYDS

*Ystads kommun har rättat sig efter domen och skrivit tillsvidareavtal med Ludvig.