Städarbetare på STC:s gym kräver fortfarande upprättelse

Knuten näve med gul städhandske
Knutet näve med städhandske och texten "solidaritet med städarbetarna"
Bild för kampanjen ”Solidaritet med städarbetarna

Sju polska städare berättar för Göteborgs-Posten om sitt jobb på den stora gymkedjan STC

– Om jag jämför mitt liv i dag med hur det var när vi arbetade åt ST24 , så är det som himmel och jord, som vi säger i Polen, säger Katarzyna Andrzejcza till Göteborgs-Posten (GP).
Hon berättar om hur långa dagarna ofta blev, att de brukade åka hemifrån klockan 22, och vara hemma igen vid 12-13-tiden nästa dag.
– Raster fanns inte inlagda i vårt schema, så vi brukade äta i bilen när vi körde mellan gymmen, säger Katarzyna Andrzejczak till GP.

Även Marek och Mariola Siegmund arbetade för städbolaget på ett STC-gym. De berättar för GP att de ombads att skriva på ett avtal om ”provanställning” när de arbetat i två år. När de ifrågasatte villkoren blev de uppsagda.
– Vi tänker att vi blivit utnyttjade och lurade. Vi känner stor sorg över det, för vi har alltid jobbat så hårt för dem, säger Mariola till GP.

Fackföreningen Göteborgs LS av SAC önskar fortsatt stöd i kampen mot det samvetslösa städföretaget som flera anläggningar inom STC anlitar.

Fyra personer står utanför ett gym inom STC och informerar om hur dåliga arbetsvillkor de städar gymmen har.
Katarzyna Andrzejcza, Krzysztof Andrzejcza, Daria Bogdanska och Maciej Zaboronek vid en av STC:s gym- anläggningar där de delat ut information om städarbetarnas villkor. Foto: Weronika Muzyczka 2020.

Skurkföretagen skulle aldrig kunna driva sin verksamhet utan gymkedjor som STC, som vägrat granska sina upphandlade tjänster och konsekvent hållit städbolaget ST24/VGS om ryggen. Katarina Andersson och Jens Bergquist på STC bär ett tungt ansvar för att den här typen av utnyttjande verksamhet fortgår.

Fastighetsanställdas förbund har ställt sig på VGS sida, det företag som nu går i konkurs efter Göteborgs LS AD-process om verksamhetsövergång. ”De har ju kollektivavtal så allt är bra”,men avtalen är inte ens värda pappret de är skrivna på.

Städarbetarna och Göteborgs LS av SAC kräver fortfarande upprättelse för de lagbrott som medlemmarna i ST24/VGS utsatts för. Kampen mot förslumningen av arbetsmarknaden fortsätter!

Läs i GP:
Polska städare vittnar om helvetet på svenska gymkedjan

Det började med städbolaget ST24 som försatte sig i konkurs efter att Göteborgs LS av SAC tagit strid för medlemmar som arbetade där, förhandlat och vunnit. Ett nytt städbolag, VGS, startades med en ledning som var sammankopplad med ST24. Några dagar före jul försattes också VGS i konkurs. Processen i Arbetsdomstolen fortsätter nu mot konkursboet.

Läs mer:
Kräv rimliga villkor för de som städar gymmen!
En liten del av ett stort utnyttjande
Solidaritet med städarbetarna