Solidaritet med kamrater i Myanmar

Stödposter för Myanmar med texten "arbetares solidaritet är vårt vapen"

Ett år sedan militärkuppen

Den 1 februari var det ett år sedan militärkuppen i Myanmar. Under denna period har militären dödat, torterat och arresterat tusentals studenter, ungdomar, arbetare och journalister av olika nationaliteter. Hundratusentals människor har tvingats fly från sina hem i flera delstater och regioner för att militären angripit dem med helikoptrar och stridsflygplan. Människor har också bränts levande.

SAC stöder det uttalande som gräsrotsfack i Myanmar antagit på årsdagen. Vi hedrar de fallna kamrater som dödats av militär och visar solidaritet med arbetare, kvinnor, ungdomar, studenter, hbtq-personer och människor med olika socioekonomiska bakgrunder som står emot militärdiktaturen.

Bild från kampanj från gräsrotsfack i Myanmar med texten "arbetares solidaritet är vårt vapen".

Arbetare har utstått direkt förtryck, tvångsarbete och olika hot. Arbetare som är oskyddade enligt lagen kräver omfattande ekonomiska sanktioner som kan dränera de inkomstkällor som gynnar militären.

Gräsrotsfacken i Myanmar uppmanar fackföreningar i hela världen att visa stöd för arbetarnas krav i Myanmar, och att hjälpa arbetarna med utmaningar och svårigheter genom att agera solidariskt.

Hela uttalandet finns på engelska här!

SAC Syndikalisterna är en del i det internationella nätverket Global May Day. Kapitalismen är global och vi måste bekämpa den tillsammans.

Läs om militärkuppen och det gångna året i Myanmar i Arbetaren!

Mer läsning om internationellt samarbete:
Migranti – Know your rights!
Global May Day 2021