Städarbetare organiserar sig i Stockholm
Utebliven lön, omöjligt många hotellrum att städa, avtal som finns men inte följs. När städarna i Stockholm möts så finns det många fackliga frågor att ta tag i.
I SAC-huset på Sveavägen i Stockholm, huserar också den lokala samorganisationen (LS). En söndagseftermiddag i november pågår två parallella möten. I ena rummet talas ryska och en del ukrainska, i det andra är språken spanska och tolkad svenska. Deltagarna är arbetare i städbranschen och byggbranschen med ursprung i olika länder.
FICK SINA PENGAR
Anastasiia Omelian är med och arrangerar städmötet på ryska. Hon fick nys om SAC Syndikalisterna via sociala medier. Då hade hon varit i Sverige knappt ett år och börjat ruttna på sin arbetsköpare, ett städbolag som schabblat bort hennes semesterersättning. I juni gick Anastasiia med i SAC och fick ut sin semesterersättning retroaktivt.
– Det räckte med att Pelle från facket ringde dem två gånger. De sa först att de skulle ta det till domstol, men då frågade han om de var tokiga, att göra allt det jobbet för 7 500 kronor? Då fick jag pengarna på en vecka.
Anastasiia är från Ukraina och kom till Sverige 2021 efter att hennes man jobbat här några år. Idag studerar hon och jobbar deltid inom städ. En sak hon gör är att själv kommentera på sociala medier och tipsa utnyttjade migrantarbetare om att kontakta facket, samma råd som hon fick.
– Vi fortsätter sprida information via medlemmarna och de sprider den vidare, säger Anastasiia.
MÖTEN PÅ FLERA SPRÅK
På genomgången i SAC-huset informerar förhandlaren Emil Boss om svensk arbetsrätt för det spansktalande gänget och Pamela Otarola översätter. Det är sjutton personer i rummet, blandat byggare och städare från olika länder plus en pojke som följt med sin mamma. På frågan om vem som hört talas om kollektivavtal svarar två ja. Nu får de veta hur det fungerar, både för dem som jobbar med och utan kollektivavtal.
Varannan vecka kommer de fortsätta träffas, både byggare och städare. De kommer bland annat från Ukraina, Uzbekistan, Peru och Nicaragua. Försöket att dela upp fack- mötena per språk är nytt, det återstår att se om det blir bra. Det finns alltid utrymme för att komma som medlem eller ej, att lyssna på informationen och ta upp de problem som upplevs med anställningen, och att bli medlem.
”Den som känner till att några företag är dåliga, att de inte betalar ut löner och utnyttjar sina arbetare, den som då fortfarande använder sig av företagen berättigar också deras existens”
VITTNAR OM FUSK
Städarna på de olika mötena vittnar om hur de sliter och stressar, till exempel med många hotellrum att städa på alltför kort arbetstid, om hur cheferna säger att de inte bryr sig om avtalen. En städarbetare får in en summa på sitt konto men ska gå till bankomaten och ta ut pengar för att dela ut som lön till kollegorna. Det finns olika typer av fusk och dåliga villkor. Gemensamt för migrantarbetare från olika länder är att det finns svenska företag som vägrar betala för det jobb som arbetarna utfört, samt vissa firmor som struntar i lagar, regler och de avtal de själva skrivit under på.
– Jag vill dela med mig av den här kunskapen till alla migranter, men också till samhället, säger Anastasiia och fortsätter:
–Jag tror inte att alla som anlitar städare i Sverige vet det här. Den som känner till att några företag är dåliga, att de inte betalar ut löner och utnyttjar sina arbetare, den som då fortfarande använder sig av företagen berättigar också deras existens.
Efter Anastasiias inträde i facket och hennes fortsatta engagemang så har också flera arbetare i städbranschen gått med i SAC. Det första mötet hölls i september 2022 och i slutet av året rullar det på med allt fler städare i Stockholmstrakten som kommer på informationsträffar, och allt fler medlemmar som möts och stöttar varandra. Anastasiia är numera behovsanställd och säger att det vill hon helst inte vara framöver. Samtidigt som hon vill tjäna mer pengar till jul och nyår blir uppdragen från den nya firman hon jobbar för allt färre.
VINNANDE METOD
Det finns en flerstegsraket av fackligt ingripande; telefonsamtal, förhandling, blockad, juridisk process och domstol. I många fall räcker det med en påminnelse per telefon, att fackföreningens representant säger samma sak som städaren sagt, för att utebliven lön eller ersättning äntligen ska betalas ut. I de fall det går till förhandling och den strandar så genomför byggsyndikatet i Stockholm blockader. Under tre år har de drivit in 16 miljoner kronor till arbetare efter blockader, enligt Stockholms LS förhandlare. Pengar som arbetarna tjänat in men som firmorna först hållit inne. Metoden kan kanske fungera i fler branscher. Hittills har två städfirmor uppvaktats efter sommaren, i samma veva som det har protesterats på byggarbetsplatser.
FINNS DET SCHYSSTA JOBB I SVERIGE?
Anastasiia Omelian får ofta frågan från kamraterna om det finns schyssta arbetsplatser i Sverige. Hon hoppas fortfarande att hitta ett företag som behandlar anställda enligt avtal oavsett nationalitet.
–Många kommer och frågar mig om var det är bra att jobba. Jag säger att jag inte känner till ett idealt företag, men vi har i alla fall en lista med de som fungerar väldigt dåligt. Jag hoppas så klart hitta ett företag i städbranschen med bra arbetsvillkor, säger Anastasiia.
Text & foto:
Anna Morin
Mer om organisering i Stockholms LS:
Solidariska byggare
Skumma byggföretag utnyttjar arbetare från andra länder
Mer om städarbetares fackliga kamp:
Vinst för städarbetarna
Statministerns städerska får 100 000 kronor