Förslumningen av arbetsmarknaden uppmärksammas

Logotyp för SAC syndikalisterna, med lila bakgrund

Den lokala fackföreningen Stockholms LS av SAC har satsat på att nå ut till arbetare som inte pratar svenska. Tolkar hjälper till att informera om arbetsrätt på flera olika språk. Emil Boss, förhandlingssekreterare i Stockholms LS blir intervjuad av Elinor Torp från Dagens Arbete (DA) och berättar bland annat om de vittnesmål som kommit fram:

– Villkoren är hemska, men mest chockerande är omfattningen. Man kunde förvänta sig att det här skulle ske i någon slags periferi, ute i industriområden och på skumma pizzerior. Men så är det inte. De här personerna jobbar mitt i samhället, med vanliga jobb, på vanliga platser, till och med ofta på väldigt fina platser. Vi har träffat folk som har jobbat vid Skatteverket, Tullverket, Rosenbad, riksdagen, LO-borgen…

Emil Boss från SAC Syndikalisterna tillsammans med logotyp för tidningen Dagens arbete samt ett citat: Det kan vara i det närmaste slavliknande villkor fast att det finns kollektivavtal". Till en artikel om förslumningen av arbetsmarknaden.
Skärmavbild från Stockholms LS på Facebook.

För DA berättar Emil också om hur Stockholms LS arbetar, vilka som söker sig dit och om kollektivavtal som inte kontrolleras.
– Påfallande många av de arbetslivskriminella bolagen har kollektivavtal. Det drar ju ett löjes skimmer över svenska modellen, säger Emil Boss vid SAC, säger Emil Boss till Dagens arbete.

Läs artikeln från DA här!

Blockad utanför restaurang på Sveavägen i Stockhom

Restaurang Masala Masala är skyldig över en miljon kronor i obetalda löner till arbetare. När fackföreningen Stockholms LS inte kommit vidare genom förhandling inleddes en blockad i början av juni. Arbetaren rapporterar:

– Jag tvingades arbeta 12-13 timmar per dag, sex dagar i veckan. Masala Masala följer inga svenska regler, bara indiska regler. De bryr sig inte om att vi förlorar vår mentala och fysiska hälsa. Jag vill att de indiska reglerna stoppas och att företaget istället börjar följa svensk lag. Den här arbetsplatsen är vidrig, säger Farjana Tania till Arbetaren.

Läs artikeln i Arbetaren!

Bild på arbetare under en facklig blockad av restaurang Masala Masala. Till en artikel om förslumningen av arbetsmarknaden.
Skärmavbild från Arbetarens Facebook-sida.

Läs också Arbetarens intervju med Farjana Tania som arbetat på restaurang Masala Masala. Hon berättar om bestraffning, förnedring och om att inte kunna göra något av rädsla för att bli av med arbetstillståndet.

– Jag kan inte sova ordentligt, jag kan inte ta hand om mig själv eller gå ut och träffa vänner. Jag jobbar sex dagar i veckan och på den sjunde dagen måste jag tvätta och fixa allt jag inte hunnit. Jag har inget liv. Jag har glömt hur det är att ha ett liv, säger Farjana Tania till Arbetaren.

Medlem i Malmö fick frätskador och ingen lön

Även medlemmar i Malmö LS av SAC har synts i media. För TV4 berättar Maksym och Valentina hur de kom från kriget i Ukraina och utnyttjades grovt på deras första jobb i Sverige, på Kullabygdens Handelsträdgård i Klagshamn. Maksym visar sin fot som skadats med frätande syra. Han uppmanades att inte kontakta vård eller vara ledig från jobbet.

– Det är inte rätt att behandla människor på det här sätter. Det är krig i Ukraina och det här är fel, säger Maksym till TV4.
Malmö LS kommer nu kämpa för medlemmarna som blev avskedade utan lön för den arbetade tiden.
Se inslaget i TV4!

Bild på en fot med bandage och en arbetare från Ukraina som inte fått sin lön. Till en artikel om förslumningen av arbetsmarknaden.
Skärmavbild från Facebook.

Läs också:
”Kom till oss!”
Skumma byggföretag utnyttjar arbetare från andra länder
Vi måste prata om de tomma avtalen
Han skriver romaner om migrantarbetares vardag