Undersökningar och statistik om kvinnor och mäns löner

Symbolen för kvinna och symbolen för man, med en statistikkurva i bakgrunden

Inte ens hälften av svenskarna ser sina arbetsplatser som jämställda.

Det visar en undersökning gjord av Work Life från ManpowerGroup, som genomförts av Demoskop och har besvarats av 1 408 svenskar. 

53 procent av männen som svarat tycker att arbetsplatsen känns jämställd och 36 procent av kvinnorna tycker likadant. 

På frågan om vilka områden möjligheterna på arbetsplatsen skiljer sig åt är lönen det vanligaste svaret. Av de som svarat att män och kvinnor har olika möjligheter på jobbet är det endast 21 procent av männen som ser lönen som en viktig faktor, av kvinnor är det 48 procent. 

Symbol för kvinna

Undersökningen som det refereras till gjordes under februari 2023 och inkluderade anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 

I en tidigare undersökning av ManpowerGroup har det visat sig att kvinnor är
stressade på arbetsplatsen i högre utsträckning än män. 

År 2020 konstaterade en rapport från Försäkringskassan att kvinnor löper 41 procent högre risk att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa.

Män tror att vi har jämställda löner

En annan fråga som ställts av Work Life från ManpowerGroup, som besvarats av 2 409 svenskar, är hur lång tid vi uppskattar att det kan tänkas ta tills lönerna ligger på samma nivå för män och kvinnor. 34 år är den genomsnittliga gissningen. Män tror att det kommer att ta 19 år och kvinnor tror att det tar mer än dubbelt så lång tid, 46 år. 26 procent av männen som svarat på undersökningen anser att vi redan har lika löner i Sverige. 4 procent av kvinnorna instämmer.

Symbol för man

Statistikmyndigheten SCB meddelar att i befolkningen 20–64 år var kvinnors inkomst 83 procent av männens år 2021. Sedan år 2000 har inkomsten för kvinnor ökat med 47 procent fram till 2021, medan männens inkomster har ökat med 35 procent samma period.

I denna jämförelse av löner har SCB tittat på medianinkomsten. Det betyder den mittersta inkomsten när alla inkomster sorterats i stigande ordning. År 2021 var medianbeloppet för den sammanräknade förvärvsinkomsten i åldersgruppen 20–64 år 325 500 kronor för kvinnor och 390 400 kronor för män.

Större skillnader med ökande ålder

SCB har statisk på hur skillnaderna i lön mellan kvinnor och män ser ut i olika åldrar. I 20-årsåldern har kvinnor 6 procent högre lön än män. Men mellan 20–29 år ökar medianinkomsten snabbt, mer för män än för kvinnor. Sedan, vid runt 30 års ålder ligger kvinnors inkomst på cirka 78 procent av männens. Skillnaderna minskar därefter successivt fram till 60 års ålder, då andelen ligger på 86 procent. Därefter ökar skillnaden igen.

Lägre inkomster bland utlandsfödda

Enligt SCB låg medianinkomsten för svenskar som är födda utomlands på 280 300 kronor. Det är 74 procent av beloppet för personer födda i Sverige, 378 800 kronor. 

Personer från Afrika och Asien, hade en medianinkomst på 59 respektive 63 procent av den inkomst som personer födda i Sverige har.

Personer födda i andra nordiska länder hade däremot en medianinkomst på nästan samma nivå som de som är födda i Sverige.

Inkomsten låg högre för personer som varit en längre tid i Sverige. De som bott i Sverige i minst 20 år har en medianinkomst på 92 procent av svenskföddas inkomst. För kvinnor är den siffran 96 procent, och för män 89 procent. 

Solveig Betnér
SAC:s informationsorganisatör


Illustrationer av Fanny Hökby. Illustrationen på startsidan från Vectorjuice, Freepik.com.

Läs också Hur ska vi hitta en lösning för jämställda löner?

Bli medlem i SAC syndikalisterna - facket där du och dina arbetskamreter bestämmer vad som är värt att kämpa för